Gjutning

Gjutning i metall plast och betong

Bör man satsa på stansmaskiner som inkluderar laser?

Det händer fortfarande mycket med utvecklingen av industrimaskiner. Men när man ser på standardverktygen som används för stansning på moderna svenska verkstäder så kan man bara konstatera att det går snabbt. Det här är något av det allra viktigaste för det gäller ju att maximera produktioner. Men stansmaskiner måste även erbjuda precision så att man får goda resultat och det gör dem, men kunde det kanske inte bli ännu bättre med laser?

Lasermaskiner är lika snabba som stansmaskiner

Det finns fiberlaser maskiner för beskärning som bevisligen är lika snabba som de bästa stansmaskinerna. Därmed så finns det något av en debatt omkring vilken teknologi som man bör använda. CNC-maskinen som stansar på traditionellt vis eller laserbeskäraren som ger samma fina resultat? Man pratar faktiskt om hur en kombination skulle kunna bli den bästa lösningen då man på detta vis skulle kunna tillägna sig det bästa från varje teknologi.

Möjligheten att jobba ännu snabbare

Det som är så fantastiskt med laserbeskärning är att den är mycket snabb. Om man kombinerar detta med stansmaskinens förmåga att forma på ett perfekt sätt så tycks man ju ha en lösning som slår det mesta. Man skulle kunna bli klar med tillverkningsprocessen snabbare utan att behöva någon efterbearbetning. Dessutom så gör dagens moderna teknik att man lätt kan byta mellan laser och stans utan att man måste gå in manuellt och göra nya inställningar.

En kombinerad teknik passar inte alltid

Det är klart att en kombinerad laser-stansmaskin inte alltid är den bästa lösningen. Man måste vara väl medveten om när det här kan ge en kostnadseffektiv produktion. Det blir ju inte direkt en billig lösning så det gäller att noga undersöka möjligheterna, vad det kommer att kosta, och hur man kan förbättra nuvarande produktion med hjälp av en ny maskin som inkluderar laser.

Det man måste beakta är saker som flexibilitet, snabbhet och givetvis också kvalitet. Om man kan leva upp till alla dessa tre saker med maskinen så kan den vara värd att investera i. Detta förutsatt att den kommer att ge bättre output än vad man får med den stansmaskin som man redan jobbar med.

Inlärningsprocessen ska man också beakta

Även om moderna industrimaskiner är relativt enkla att komma igång med så är det förstås så att ny teknik kräver inlärning. Man måste se till att operatörer lär sig hur stansmaskinen ska hanteras och ställas in på rätt sätt. Det här kan ta lite tid och ska också tas med i beräkningarna för vad omställningen kommer att kosta. Om man måste köpa stansmaskinen från en utländsk leverantör så kanske man också måste få supporten och kunskapen från ett annat land. Det är inte lika smidigt som att jobba vidare med en teknik som man redan har full koll på.

21 Aug 2017


Design By Pixelunion