Gjutning

Gjutning i metall plast och betong

Pressgjutning för stora serier

Gjutning är en metod som har använts av människan i flera hundra år för att ta fram komponenter och verktyg. Inom dagens avancerade industriverkstäder har denna teknik tagits till mycket specifika nivåer, där olika gjutningstekniker används för olika syften. Pressgjutning är en av dessa, och är en form av gjutning som ger exakta resultat även med avancerade geometriska former. Denna metod är perfekt särskilt för större serier av komponenter då verktygskostnaden är hög.

Exakta resultat med pressgjutning

En av de stora fördelarna med pressgjutning är att man kan få fram mycket exakta och snygga resultat med fin ytfinish, och även ta fram komponenter med avancerad form. Detta beror på att det är en mer förfinad gjutningsteknik i jämförelse med exempelvis sandgjutning, där ytan på komponenten är grov och oslipad. Pressgjutningen går till som så att man fyller en tvådelad form med smält metall som sedan kyls ner så att metallen stelnar. Metallen sprutas alltid in under högt tryck, och själva formen måste vara tätt sammansluten så att hela utrymmet fylls utan risk för att det ska uppstå sprickor eller luftbubblor i metallen som gör den färdiga komponenten skör eller undermålig på något sätt. När metallen är helt stelnad öppnas formen och inuti finns en färdig kompakt komponent.

Höga kostnader?

När det kommer till gjutning såväl som alla andra former av metallbearbetning och produktion så lämpar sig ingen metod för allt. Just pressgjutning är ett utmärkt sätt då man behöver stora serier av exakta produkter med avancerad geometri, och som kräver ett minimum av efterbearbetning. I dessa fall blir gjutningen det billigaste alternativet. Men anledningen till att man helst bör satsa på stora volymer när det kommer till just denna teknik är att verktygskostnaden är hög. Detta kompenseras av att produktionstiden är kort och man kan producera många exemplar med exakta resultat, och som nämnt inte behöver spendera tid och pengar på mängder av efterbearbetning vilket är fallet med majoriteten metallbearbetningsmetoder. Innan man beslutar sig för denna metod är det därför viktigt att räkna på det hela. Vet man med en gång att man behöver en riktigt stor serie så är valet inte så svårt. Men ska man arbeta med en mellanstor volym så är det bäst att undersöka om det inte finns ett annat, mer prisvärt alternativ.

Kompetenta företag

Det är alltid viktigt att kontakta rätt företag för varje typ av produktionsteknik. Det finns gott om industriverkstäder i Sverige, men kompetens och expertisområde varierar ofta då det finns en otrolig mängd maskiner och tekniker. Ingen kan vara expert på allt, så se till att kontakta ett företag med inte bara metall som specialitet utan mer specifikt gjutning. De kan tala om för dig vad det ungefärliga priset kommer ligga på, och vilken typ av gjutning som är bäst för dina behov.


Design By Pixelunion